Cum văd eu coachingul în anul 2023?
"Coachingul poate fi lumina care dezvăluie comoara ascunsă în fiecare dintre noi, încurajându-ne să o aducem la suprafață și să strălucim în întregime, într-o simfonie a potențialului nostru neexplorat."
(moment de inspirație dintr-o zi cu soare)
Sunt Camelia Tarău și am descoperit coachingul în anul 2019. S-au împlinit 4 ani în luna septembrie 2023 de la primele articole citite. La momentul respectiv am alocat studiului coachingului mult mai puțin decât am facut-o în următorii ani. Dorința de a studia a crescut gradual și anual. Adoram să citesc și să învăț… teorie. Pe masură ce am acumulat teoria, anul 2023 a început cu practică, multa practică. Reală, față în față cu omul. Valoarea coachingului este dată de faptul că niciunul dintre noi nu ne putem transforma gândirea singuri. Oamenii sunt capabili în a da vina foarte ușor pe cineva, iar pentru a scăpa de tipare neproductive, avem nevoie să fim ajutați de cineva din afara minții noastre, mai ales că pe măsură ce înaintăm în vârstă, modul nostru de gândire devine mai rigid. Coachingul nu este bazat pe sfaturi, ci pe o ghidare prin întrebări de descoperire.
Coachul profesionist este un partener care-i ajută pe clienți să-și folosească creativitatea și resursele pentru a vedea dincolo de blocajele lor și pentru a-și rezolva propriile probleme. Oamenii au nevoie să se simtă văzuți, auziți și apreciați pentru a avea dorința de a crește și merge mai departe. Coachingul poate fi benefic pentru persoanele care doresc să-și exploreze și să-și dezvolte potențialul maxim, să-și clarifice valorile și scopurile de viață, să-și îmbunătățească relațiile personale sau să depășească obstacolele interne care îi limitează. Un coach poate fi un partener de încredere și susținere în călătoria de autodescoperire și transformare, întrucât ghidează în profunzime omul și nu problema. Sursa de la care pleacă este în același timp și rezolvarea. Da, pare dificil, însă nu este. Coachingul nu se concentrează doar pe soluții rapide, ci vizează schimbări profunde și durabile pe termen lung în viața clientului. Un coach bun posedă abilități de ascultare empatică, intuiție, capacitatea de a pune întrebări puternice și cunoștințe despre psihologie și dezvoltare personală. De asemenea, este important să existe încredere și conexiune între coach și client, pentru a facilita procesul. Proces de transformare care nu se întâmplă instant, ci necesită implicare și dorință din partea clientului.
Importanța coachingului rezidă în faptul că oferă un spațiu sigur în care clientul poate explora și înțelege mai bine propriile sale nevoi, dorințe, valori și abilități. Prin intermediul întrebărilor și tehnicilor specifice, coach-ul ajută clientul să-și pună în lumină perspectivele și să-și dezvolte abilitățile de gândire critică, creativitate și luare a deciziilor. Prin coaching, clientul poate identifica și depăși obstacolele care îl împiedică să-și atingă obiectivele, precum fricile, limitele personale sau blocajele mentale. Coachul oferă sprijin și ghidare pentru a-i ajuta pe clienți să-și stabilească obiective clare, măsurabile și realizabile și să-și creeze un plan de acțiune pentru a le atinge. Coachingul ne ajută să clarificam și să stabilim obiectivele personale și profesionale. Prin intermediul întrebărilor și tehnicilor specifice care sunt practic și o artă a conversației, coachingul ne oferă oportunitatea de a ne dezvolta în moduri semnificative și de a atinge potențialul pe care nu îl putem descoperi sau descătușa fără ghidare de specialitate.
Marcia Reynolds, un coach transformațional cu care rezonez foarte mult, consideră că abilitățile de coaching sunt o condiție importantă inclusiv pentru liderii companiilor. Întrebările îi fac pe oameni să fie mult mai conștienți de problemele lor, iar coachingul ne ajută să vedem unde greșim, prin întrebări. Coachingul ne ajută să ne dezvoltăm abilitățile de leadership personal, dar și să ne creștem impactul în cadrul organizațiilor sau echipelor noastre. Prin ghidare din partea coach-ului, putem îmbunătăți abilitățile de comunicare, luare a deciziilor, delegare și motivare a echipei și are beneficii nenumărate prin conștientizarea impactului acțiunilor noastre asupra celor din jur, dar și printr-o poziționare realistă în raport cu obiectivele noastre. Nu în ultimul rând, coachingul ne sprijină în gestionarea schimbărilor de mediu personal, schimbări care au loc într-un ritm accelerat în societatea actuală în care se spune că schimbarea este singura constantă.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile coachingului, iar fiecare dintre noi poate experimenta și altele în funcție de nevoile și aspirațiile profesionale și personale. Prin explorarea valorilor noastre, a abilităților și a intereselor noastre, putem identifica și valorifica oportunitățile de creștere personală și profesională.
*Articol publicat în revista Psychologies